Menej je oveľa viac

Dávnejšie sa mi dostala do ruky kniha. Mám rada knihy. Pre písanie je dobrý predpoklad, že veľa čítate. Budujete si tak skvelú slovnú zásobu. A nielen to.

Pokiaľ sa písaniu venujete len krátky čas, čítanie vám môže pomôcť vo viacerých ohľadoch:

– rozširovanie slovnej zásoby
– udávanie tempa deja v závislosti od toho o čom píšete
– okopírovanie štýlu svojho vzoru do času kým si nájdete svoj vlastný štýl
– môžete prísť na veľa užitočných nápadov
– …

menej je viac

Myslím, že čítanie je dobré aj pre tých čo už píšu dlhodobo. Náš mozog informácie filtruje a je dobré prichádzať na stále nové a nové nápady. Odkiaľ myslíte, že sa berú? Zoberte si nejaký čas na premýšľanie. To už stačí! Ste šikovný! Prišli ste na to! Nápady sú z vášho podvedomia. A práve to vám ukazuje cestu na základe informácii, ktoré vnímate a ukladáte počas celého dňa.

Príťažlivé nadpisy

Kniha, ktorú mám teraz na mysli, bola veľmi hrubá. Mala asi 300 strán. Toto nie je až tak podstatné. Úprimne, nečítala sa mi dobre. Nemám na mysli obsahovú stránku. Vadila mi jej úprava textu. Informácie boli zaujímavé a ja som sa musela do jej čítania nútiť. Naozaj veľmi nerada sa do niečoho nútim.

Keď to nejde s ľahkosťou, zrejme to nie je správna cesta.

Tak som sa donútila ju prečítať celú. Trvalo to. Priviedlo ma to k starému známemu: Menej je viac! Boli tam stránky po sebe, ktoré ani nemali odstavce. Sem tam som mala pocit, že je tam veta, ktorá je na celúúú stranu. Naozaj to bolo hrozné. 🙁 A bola to taká krásna kniha až na túto podstatnú vec.

!Toto je veľmi dôležité!

Je úplne jedno či začínate alebo píšete už dlhšie. Dbajte na to aby to bolo čitateľné! Robte odstavce. Lepšie sú kratšie vety. Menšie odstavce. Dôvod? Môžem vám povedať veľa dôvodov a zároveň tento je ten najdôležitejší! Keď bude niekto čítať váš krásny text nabitý užitočnými informáciami, bude si ho doslova užívať. A to je presne to čo chcete dosiahnuť. Ak už niekto číta to čo ste vytvorili nech si to užíva.

Užívajte si svoje písanie,

aby si niekto iný mohol užívať čítanie.

 

Layer 1