Zabudnite na všetky tie lákavé veci okolo seba alebo vaša produktivita

V prvom rade zabudnite. Zabudnite na všetky veci okolo seba. Keď chcete byť produktívny naučte sa vnímať svet inak. Máte pať zmyslov a tie si viete nastaviť ako chcete vy. Neveríte?

Prostredie 1: Doma

Doma na vás striehnu rôzne nástrahy. Ste ochotný a schopný im odolávať a neprokrastinovať?

– Práčka doprala. Vyžaduje si pozornosť.

– V umývadle je kopec riadov. Treba ich umyť alebo naložiť do umývačky.

– Aj prádlo treba vyžehliť. Samé sa to nespraví.

– Sem tam čosi opraviť. Už to dlho odkladám.

– Dnes sme nevarili? Mali by sme niečo.

– A čo tá dokonale vyleštená podlaha, ktorá sa na vás usmieva? Zaslúžila by si ešte trochu pozornosti. Nevadí, že je taká čistá až by sa z nej dalo jesť. Treba ju predsa umyť ešte lepšie.

NIE! STOP! Stačilo už nezmyselných výhovoriek.

Ak neviete písať doma, odíďte písať na iné miesto. Ak nemôžešte odísť, mám pre vás tip! Položte si však zásadnú otázku: “Chcete dnes písať?”

TIP: Dajte si na uši slúchádlá a pustite si nejakú dobrú hudbu. Takú, ktorá vám nebude pri práci vadiť. Nebudete mať pocit, že ju musíte počúvať. Jednoducho bude vám oporou.

pisem

Prostredie 2: Kaviareň alebo reštaurácia

Kopec neznámych ľudí. Rozprávajú sa na zaujímavé témy. Tam sa jedna pani druhej sťažuje akú ma nemožnú prácu. Nechce odtiaľ odísť lebo čo by robila? Treba si to vypočuť že? Najlepšie zamiešať sa do rozhovoru a dať jej dobrú nevyžiadanú radu.

Len to NIE! STOP!

TIP: Slúchadlá na uši a píšte. Alebo toto nie je pre vás vhodné prostredie na tvorenie.

Prostredie 3: Kancelária

Každý z kolegov zažil včera úžasné veci. Vy to všetko chcete vedieť. A ten článok sa napíše sám? Kávu už máte na stole. Ďalšiu vám netreba! Termín odovzdania článku sa blíži. Takto skutočne nič nespravíte. Vyhovárať sa nepomáha. Chcete alebo nechcete?

TIP: Slúchadlá s hudbou fungujú takmer vždy!

Keď píšete, tak píšte!

Prostredie 4: Virtuálny svet

Emaili, sociálne siete, hry, noviny, a mnoho ďalších rozptyľovateľov na vás čaká na internete. Všetko to pípa a cinká. Jéj niekto mi poslal sms. Musím si ju hneď prečítať čo ak je to dôležité? Keby to bolo dôležité tak zavolá!

Mobilný telefón je súčasťou virtuálneho sveta. Vypnúť! Minimálne zvuky, keď chcete niečo spraviť.

TIP: Odpojiť sieť. Sústrediť sa len na písanie!

Prostredie 5: Vlastná hlava

V hlave vám možno víri kopec nápadov. Značte si ich niekam. Kamkoľvek. Kľudne aj do textového editora. Len tak. Venovať sa im môžete aj neskôr. Všetko sa dá posunúť, keď je pre vás to čo práve teraz chcete napísať dôležité.

Starosti o to čo bolo a čo ešte môže byť? To čo bolo už nevrátit. Už sa to stalo. Nechajte to tak. A to čo bude? O to sa budete starať až to príde. Teraz je tu a teraz!

TIP: Teraz píšete! Sústreďte sa len na konkrétnu tému.

A teraz?! Šup do práce. 🙂

Layer 1